SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum

OM kód: 203062 | 9735 Csepreg, Rákóczi u. 13-15.

Intézmény logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Cukrász

Cukrász illusztráció

Turizmus-vendéglátás ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, jó ízérzékelés, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő-, együttműködő képesség, rugalmas szervezőképesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • felveszi, rendszerezi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja a hozzávalók mennyiségét;
  • árurendelést, készletgazdálkodást végez, számításaihoz szoftvereket használ;
  • szakszerűen használja a cukrászati munkaeszközöket, gépeket, berendezéseket;
  • betartja a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat;
  • csapatmunkában dolgozik és együttműködik a szakmai munkában résztvevőkkel;
  • őrzi a hagyományos cukrászati termékkészítés tradícióját, betartja a cukrászati termékek receptúráját, készítési módját;
  • nemzetközi cukrászati termékeket, az aktuális trendeknek megfelelő termékeket készít;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít;
  • folyamatosan képezi magát;
  • idegennyelvű szakmai anyagokat olvas alapszinten, törekszik a nemzetközi trendek megismerésére.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

„Bük: ahol az ösztöndíjból karrier, a karrierből jövő lesz.”

🍰 Cukrász

„Édes jövő Bükön! – Ösztöndíj, sok gyakorlati hely, karrier és valódi szakmai tudás vár rád.”

 (Turizmus-vendéglátáságazat; 41013201; 3 év) intézményi kód 0628

Röviden a képzésről

Három év alatt megszerzed a cukrász képesítést. Az elméletet az iskolában tanulod, a gyakorlati fogásokat pedig tankonyhánkon és helyi gyakorlóhelyeken sajátítod el — így már a képzés alatt profi rutinra teszel szert.

Mit csinál egy cukrász?

Fagylaltot, süteményt, bonbont és díszmunkákat készít; az ízek és a látvány összehangolása a dolga. Rendelésre ötletes dekorációkat alkot, és mindig figyel a minőségre.

Kinek való?

Ha szeretsz alkotni a kézügyességeddel, van érzéked az esztétikához, kreatív vagy és bírod a pörgést — ez a szakma neked való. Kitartás, precizitás és jó állóképesség előny.

Mit fogsz tudni?

  • recepteket és hozzávalómennyiségeket számolni;
  • tésztákat, krémeket, önteteket profi módon elkészíteni;
  • speciális konyhai gépeket kezelni;
  • látványos, megrendelésre szabott díszítéseket készíteni.
Buk_K4.png

Partnereink

SZC logo

Vas Vármegyei Szakképzési Centrum


Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium

9735 Csepreg, Rákóczi u. 13-15.

Telefon: +3694565040

E-mail: csepreg@ntszki.hu

OM azonosító: 203062


2025Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Nádasdy Tamás Technikum és Kollégium