OM: 203062 Telephely: 006

Ballagási beszéd helyett 2.0

Kedves Ballagó Diákok! Kedves Szülők!

Azt hiszem kevesen vagyunk, akik azt gondolták, hogy megismétlődik a tavalyi ballagás, azaz nem ismétlődik meg, mert idén is elmarad, vagy legalábbis elhalasztódik. De nem csak megismétlődött, hanem súlyosabb is lett a helyzet, hiszen szinte semmi sem valósult meg abból, amiért egy végzős osztályba „buli” járni. Majdnem 6 hónapja tart már az online oktatás, így valószínűleg kettős érzés van bennetek az érettségivel kapcsolatban: egyrészt tartotok tőle, hiszen ez lesz az első komoly megmérettetés az életetekben, másrészt végre találkozhattok a társaitokkal, még ha szigorú óvintézkedések mellett is. Tényleg nagyon nehéz a helyzet, de most már látszik az alagút vége, s lassan már tényleg foglalkozhatunk mással is a járványon kívül.

Az otthon töltött időnek azonban lehet sok tanulsága is:

A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás.

Vallotta Márai Sándor.  Önmagunk megismerése nem egyszerű feladat, és az elmúlt időszak bizonyára sokakat elgondolkodtatott, hogy merre tovább?

Ki kell derítened, hogy mi az, amit szeretsz. Ez ugyanúgy igaz a munkára, mint a párkapcsolatokra. A munkád tölti ki az életed jelentős részét, ezért ha igazán elégedett akarsz lenni, hinned kell benne, hogy jó munkát végzel. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted, amit csinálsz. Ha még nem találtad meg, keresd tovább, ne add fel! Mint az a szívügyekkel lenni szokott, itt is tudni fogod, hogy mikor találtad meg az igazit. – Steve Jobs

Kívánom mindenkinek, hogy találja meg azt az utat amiben az örömét leli, mert ha nem tudod hová tartasz, minden út a sehovába visz. – mondta Henry Kissinger amerikai külügyminiszter.

Az első nagy lépés a nagy betűs életbe most kezdődik az érettségi illetve a szakmai vizsgával.

De ne féljetek, mert ha az egykori ókori gondolkodó mondását egy kicsit átfogalmazzuk akkor nem lehet baj:

A lehetetlen leküzdéséhez kell egy kis idő, az érettségi és szakmai vizsgához valamivel több.

Remélem mindenkinek sikerülni fog!

2021. április 30.

                                                                                               Dorner Kornél

                                                                                                   igazgató