OM: 203062 Telephely: 006

Szerszám- és készülékgyártó

Szerszám- és készülékgyártó
Gépészet ágazat
VÁLASZTHATÓ KÉPZÉS: Szerszám- és készülékgyártó
Kód: 0624

Ebbe az osztályba azokat a diákokat várjuk, akik jó gyakorlati érzékkel rendelkeznek, jó a kézügyességük, szeretnek „bütykölni”. Változatos és kihívásokkal teli munkakörben szeretnének dolgozni.


Az oktatás a gépészet ágazat központi programterve szerint folyik. A tanulók a 9. évfolyamon elsajátítják az ágazathoz tartozó szakmai alapismereteket. A 9. osztály végén minden tanuló ágazati alapvizsgát tesz. A következő 2 évben mindenki a választott szakmájának megfelelő szakmai képzésben részesül. A szakmai gyakorlati foglalkozást lehetőség szerint mindenki külső gyakorlati helyszínen folytatja a 10-11. évfolyamon. Sikeres vizsga esetén OKJ 3452118 Szerszám-és készülékgyártó szakmai végzettséget szereznek. A szak elvégzésével a tanulók alkalmassá válnak szakmájukon belül önálló munkavégzésre, illetve szakirányú továbbtanulásra. Egyedülálló lehetőségként plusz 1 év alatt a diákok megszerezhetik az OKJ 3452112 CNC programozó szakmát is. Emellett természetesen elérhető a tanulók számára az érettségi két éves képzéssel.

A szakképzettséggel rendelkező:
műszaki rajzokat értelmez, vázlatrajzokat készít;
méréseket, vizsgálatokat végez, ellenőriz, dokumentál;
előállítja az alakító és megmunkáló szerszámok, készülékek alkatrészeit, elemeit;
hőkezeli a szerszám- és készülékelemeket;
alkalmazza a hagyományos és korszerű technológiákat, azok gépi berendezéseit működteti;
kész elemekből szerszámokat, készülékeket készít, szerel össze;
elvégzi a szerszámok, készülékek karbantartását, javítását.

Ajánlott minden fiatal számára, akit vonzanak a gépek-, készülékek működtetése és működése. Szeret bütykölni és elégedettséggel tekint az általa készített „alkotásokra”.